top of page

FİLM SETLERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ REHBERİ

Karmaşık ve değişken yapısıyla işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili geniş çapta riskleri barındırmakta olan film setleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2015 yılında alınan kararla  ”tehlikeli’   çalışma alanları olarak sınıflandırıldı.

Oyuncular Sendikası, Sinema TV Sendikası ve Sinema Emekçileri Sendikasının işbirliğiyle hazırlanan film setlerindeki çalışma koşullarına yönelik İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği çalışması; standartların belirlenmesi amacı ile ilkin setin bir işyeri olarak tanımının yapılması, yapılan işin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine uygun olarak tasarlanması, iş organizasyonun sağlanması, sağlık ve güvenlik açısından risklerin değerlendirilmesi ve önlemlerin alınması için ilgili sorumluların tanımlanması içermektedir.

isig kapak_edited.jpg

DİZİ VE FİLM SETİ ÇALIŞANLARININ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN ÇALIŞMA KOŞULLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - DERYA DOĞANAY

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi - Ankara, 2016

(...)  Bu çalışmada sinema ve televizyon film endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarının değerlendirilmesi ve sektöre özgü çözüm önerileri getirilmesi, ayrıca bu alanda yapılacak çalışmalara kaynak teşkil edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için dört farklı işyerinde yapılan saha araştırmaları ve bir nitel veri toplama tekniği olan odak grup görüşmeleri ile set ortamındaki iş sağlığı ve güvenliği özelinde genel atmosfer değerlendirilmiştir. Yüksekten düşme, yangın, elektrik çarpması, trafik kazası gibi birçok riskin tespit edildiği sektörün tehlikeli sınıfta olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca sektör genelinde güvenlik kültürü kavramı ile iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının yetersiz olduğu tespit edilmiş ve çözüme yönelik öneriler getirilmiştir.

1 (1).jpg

SET ÇALIŞANLARI İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLIĞİ  -  ADOK (ACİL DURUM OKULU)  İş Sağlığı ve Güvenliği / Ortak Sağlık Güvenlik Birimi

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tüm çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarından yararlanması zorunlu kılınmıştır. Çalışanların, çalışma ortamında bulunan veya dışarıdan tesir edecek unsurlardan kaynaklı tehlike ve risklerden haberdar edilmeleri, gerekli önleme politikaları hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

(…)

Bu çalışma, çalışanlarımızın ihtiyaç duydukça yararlanmaları; bilgilendirme ve bilgilerimizi paylaşma amacı ile hazırlanmıştır. Burada yer alan bilgiler doğrultusunda çalışmalarımızı gözden geçirerek önceliklerimizi sağlık ve güvenlik açısından şekillendirmek temel arzumuz olmalıdır.

İbrahim AKAR (A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı) - 2019

film-seti_edited.jpg
bottom of page